Töltés közben gyulladt ki egy Tesla

Kevéssel az után kapott lángra egy Tesla Model S, hogy csatlakoztatták azt az egyik belga antwerpeni Supercharger töltőállomásra. A szokatlan esetben az autó teljesen leégett, miközben a töltőoszlop is kigyulladt.

A tulajdonos elmondása szerint csupán rövid időre hagyta magára az autóját, miután csatlakoztatta azt az egyik hotelnél található Superchargerre, ám mikor visszaért, a Model S már lángolt. A tűzoltók nem egy szokványos módszerrel oltották el az autót, hiszen átemelték azt egy vízzel teli konténerbe. A Tesla ezután alámerülve töltötte az éjszakát.

A belga tűzoltók azután vezették be ezt az érdekes módszert, hogy egy kigyulladt e-golf az oltás után néhány órával újra lángra kapott. Az „áztatásos oltásnak” köszönhetően biztosra mennek afelől, hogy nem kell ugyanazt a kigyulladt elektromos autót kétszer eloltaniuk egy éjszaka során.

Az utóbbi néhány hónapban több teslás tűzesetről is hallhattunk, melyek okán a gyártó nemrég egy új szoftverben tette még biztonságosabbá az autók akkumulátorját. A Superchargereknél történt tűzesetek ritkák, ám hallottunk már korábban is olyan esetről, amikor töltés közben gyulladt ki egy Model S. Egy 2016-ban történt hasonló tűz kivizsgálása után a Tesla megállapította, hogy akkor egy rövidzárlat okozta az akkumulátorcsomag kigyulladását, ám ennek pontos okára nem jöttek rá. Akkor a következő szoftverben extra védelmet kaptak a Teslák akkumulátorjai a töltés idejére. Várhatóan az amerikai gyártó ezt az esetet is alaposan kivizsgálja majd.

Sziasztok,

He netalán kigyullad a teslám és kárt tesz másoknak az autóiban, akkor a rajtam kívül károsultakat kinek kell kártalanítania?