Tesla vásárlás külföldről

#1

Tisztelt Közösség!
Használt Tesla model S vásárlása előtt állok, és lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban. Egy 2015-ös Model S85-t keresek Németországban, illetve Hollandiában 60 és 100.000 km között. A segítségeteket kérném, hogy mikre kell, érdemes odafigyelni használt Tesla vásárlásánál?
A másik kérdésem pedig az lenne,hogy mennyire praktikus egy elektromos autó itt Magyarországon belül való utazgatásra? Békés-megyében lakom és elég sűrűn utazom Budapestre. A model S talán nem bírna ki 100%-os töltöttséggel egy oda-vissza utat. Mennyire kell sokat várni a töltőkre, vagy ezek előre bejelentkezés alapján működnek?
Előre köszönöm és várva válaszotokat,
Üdv Karesz

#2

Az “A Better Route Planner” alkalmazás szerint egy Tesla Model S 85-ös, ha 15°C-os külső hőmérsékletet, 4 m/s szembeszelet, 150 kg terhelést, induláskor 100%-os töltöttséget és a sebességhatárok betartását tételezzük fel, akkor kb. 38%-os akkuval érkezik meg Budapestre, és 50 kW-os villámtöltőn mintegy 34 perces töltésre van szüksége, hogy 71%-os akkuval indulhasson vissza, s visszaérkezéskor mintegy 5%-on álljon a töltöttség.

A Model S-hez kapható gyári CHAdeMO adapter, és érkezik CCS-adapter is, melyekkel gyakorlatilag bármelyik villámtöltőről lehet tölteni az autót. A CHAdeMO adapter ára újonnan 500,- € körül van, a CCS-é egyelőre ismeretlen. A MOL Plugee töltőin egy villámtöltés függetlenül a vételezett energia mennyiségétől és a töltés időtartamától 2.990,- Ft – legalábbis egyelőre, mert tervezik átállítani a díjszabást kombinált perc és kWh-alapúra. Ilyen fizetős töltőkön, amiből van jó pár a fővárosban, szinte biztosan tudsz tölteni. Ingyenes villámtöltőkre a vélhetően szemfülesebb villanyautósok hamar lecsapnak. Ha három-négy órát elidőzöl Budapesten, akkor érdemes lehet körülnézni a célállomásod körül, hogy van-e 11 vagy 22 kW-os AC konnektor, mert arról Type 2-es kábellel tudod tölteni a kocsit, s a 3-4 óra alatt belemegy az a kb. 40%-nyi töltés, ami kell a visszaúthoz.

A Better Route Planner által előadott első tipp Bcs.-Bp.-Bcs útvonalra itt található: https://abetterrouteplanner.com/?plan_uuid=ca4d39bd-4bc0-401d-adc3-3e3705721a76

1 Like