Sok Tesla gyulladt ki a közelmúltban – a gyártó szoftverfrissítéssel javít az akkumulátorokon

Az elmúlt néhány hétben számos Tesla tűzesetről számolt be a világsajtó. Többségében a jelentések szerint baleset nélkül gyulladtak ki az amerikai villanyautók, amely aggasztó a tulajdonosok számára, és biztosan elbizonytalanítja azokat, akik a közeljövőben tervezik egy Tesla vásárlását.

battery

Múlt hónapban Pittsburgben gyulladt ki látszólag önmagától egy Tesla, néhány napra rá pedig a Sanghajból jelentettek egy hasonló esetet. A héten a hongkongi sajtó is arról cikkezett, hogy egy Tesla parkolás közben kapott lángra.

Az amerikai autógyártó az esetekre reagálva elmondta, hogy már vizsgálják a lehetséges okokat, és hogy az akkumulátorok még így is a lehető legbiztonságosabbak. A Tesla moduljaiban a gyártó szerint csak nagyon lassan terjedhet egy esetleges tűz, az emiatt keletkező hőt pedig elvezetik a kabintól. Egy ilyen esetnél az autó ráadásul azonnal figyelmezteti a benne ülőket, hogy hagyják el a járművet, ugyanis az veszélyessé válhat.

A legutolsó incidens után a Tesla bejelentette, hogy egy OTA szoftverfrissítésben dolgozzák át a töltés rendszerét és az akkumulátorcsomag hőkezelését, hogy a mostaninál is biztonságosabbá válhassanak az autóik. Az akkumulátorok biztonságát és élettartamát javító frissítést elvileg tegnap kezdték meg kivezetni a Model S és Model X flottára.

Emellett a gyártó továbbra is tartja a kijelentést, miszerint a Tesláknál tizedakkora az esély egy tűzesetre, mint a benzines autóknál. Az eddigi jelentések mind Model S és Model X típusokról szóltak, Model 3-as tűzesetről pedig egyelőre nem hallott a sajtó. Így bízhatunk is benne, hogy a gyártó legújabb piacon lévő modelljénél még nem történt ilyen incidens, hiszen azt bizonyára azonnal felkapnák az internetes lapok.