Puszta véletlen, vagy zseniális Autopilot húzás? – videó

Az emberi kíváncsiság határtalan. Jól mutatja ezt az Autopilot rendszer is, ami bár nem egy teljesen önvezető rendszer, de a teslások folyamatosan próbálják feszegetni a rendszer határait. Vannak persze dolgok, amikben kiváló az Autopilot. Több olyan videót is láthattunk már, amikor baleseteket előz meg a rendszer, sőt. Arra is volt példa, hogy egy még be nem következett karambolt jósolt meg előre az Autopilot.

Az új, Navigate on Autopilot minden eddiginél egyszerűbbé teszi az autópályán való közlekedést, ám egy kanadai férfinak sikerült összekapcsolnia az autópályán való önvezetést a közúti segítséggel.

Az alábbi videón jól látszik, ahogyan egy Tesla az autópályáról lehajtva megáll egy stop táblánál, majd elkanyarodik. Erre azonban a hivatalos leírás szerint messze nincs felkészítve a rendszer. De akkor mi történhetett?

Az autó sofőrje elárulta, hogy a Navigate on Autopilottal való autópályás közlekedés végén a Teslák mindig megállnak. Így magyarázható a stop táblánál való viselkedés. Azt bizonyára szinte mindenki észreveszi, hogy az autó nem fékezett teljesen állóra – ez annak tudható be, hogy amikor az autópálya lehajtója végéhez érünk, a Navigate on Autopilot kikapcsol, ezért megáll az autó, ám a hagyományos Autopilot továbbra is működésben van. Az elindulást a sofőr indította egy nagyon rövid gázadással.

Ezután az Autopilottal közlekedő Tesla jobbra fordult, ám szintén fontos részlet, hogy irányjelzőt nem használt az autó, illetve az érintőkijelzőn jól látszik, hogy a jobb oldali vonalat felismerve a rendszer úgy érzékelte, hogy egy egyszerű jobb kanyarban halad.

Mindenesetre érdekes látni, hogy mennyire ügyesen kezelte az autó a lehajtót és az után következő kereszteződést. Még akkor is, ha nem minden volt teljesen szándékos az Autopilot részéről.