Nézd meg videón a teljesen önvezető Tesla Model 3-at!

Tegnap egy nem kevesebb, mint 4 órás esemény vette kezdetét, amiben a Tesla bemutatta az új generációs önvezető hardverét, illetve szoftveres megoldásait. Valamint felvázolta a jövőképet, hogy a cég mire összpontosít majd!


A Tesla szerint az önvezető technológiájuk pontosabb, jobb, mint maga az ember. Ez végeredményben logikus is, mivel nekünk két szemünk van, az autó azonban jóval több kamerát és szenzort tartalmaz. Az új generációs központi egységgel az autó még jobban képes figyelni a környezetét, és ezáltal sokkal biztonságosabban vezethet, mint mi. Lásd, amikor már előre figyelmeztet minket egy balesetre a Tesla.

A nagyobb probléma a cég számára, hogy ezt ne úgy végezze alattunk a jármű, mint egy robot, hanem inkább, mintha egy ember vezetné. Az emberek egymáshoz szoktak, és így fura lenne, ha robot szerűen közlekednének az autók mellettünk, “kiszámíthatatlan” lenne. :slight_smile: Érdekes nem?

Full Self-Driving computer - avagy FSD. Több éve fejlesztik ezt a hardvert a Tesla-nál, ez tartalmazza az úgynedvezett Neural Network processzort is. **Ez az önvezető technológia következő generációja a 3.0.

Jelenleg a Model 3-asok 2.5-ös hardvert tartalmaznak, de a Tesla szerint ez kicserélhető az új 3.0-ra, amivel már ténylegesen önvezetővé válik az autónk. Nézzétek meg a videót!

Brutális, hogy a videó alatt a vezető egyszer sem fogja meg a kormányt, a Tesla Model 3-om A-pontból B-pontba tökéletesen elviszi a sofőrt. Nem kell semmit csinálnia, indexel, fékez, vezet helyettünk. Ez maga az önvezető technológia.

A Neural Network processzorral felszerelt autók száma jelenleg több mint 400.000 autó, ezek folyamatosan szkennelik és tanulják az utakat, autósokat, a környezetet. Brutális mennyi adatot képesek tárolni és feldolgozni akár helyben, akár a felhőben. A Tesla olyan mennyiségű adattal rendelkezik az USA-ban és az EU-ban is, ami elképesztő és tulajdonképpen bármire használható számukra. Ők már nem az elavult GPS-re építenek, csupán részben használják ki azt. Ezáltal sokkal jobb és pontosabb adatot kapnak, az utakkal, járművekkel kapcsolatban!

A Tesla 2019 és 2020-ban!

Ahogy láthatjuk is, a Tesla folyamatosan növeli a gyártást és elégíti ki a piacot. Az autók hardveresen és szoftveresen is folyamatosan fejlődnek, 2019 az önvezető autózás éve, még idén szeretnék ezt elhozni (gondolom az USA-ban elsőként - a szerk.). 2020-ban pedig megismerhetjük majd Model Y és a Robotaxi-t, amiről részletesebben később számolunk be.

Te mit gondolsz erről?

3 Likes

Jól földbe tiporták a lidart, elég meggyőző volt amit mutattak, egy 6 másodperces videó részlet feldolgozásából simán legenerálták az utcát 3d-ben. (bár nekem gyanús, hogy nem egy kamerakép, hanem a hátra néző kamerák is kellettek ehhez (ugyanabban a 6 másodpercben), hisz pl. egy jármű mellett elhaladva az elejéről is pontos 3d részlet volt)

Meg az, hogy igazából nem kell nekik minden az úton közlekedő Tesla teljes napját végigelemezniük, hanem kiszűrik a lényeget, az “anomáliákat”, és azt tanítják meg az öntanuló cuccnak. A vicces képek is jók voltak, amikor a kocsi hátán volt egy bringa amit szállított, és először az “agy” két külön objectnek ismerte fel. Ezt is meg kellett tanítani neki, hogy micsoda. Meg az oldalára borult kocsi képe, stb. :smiley:

2 Likes

A 3.0-ás rendszer már a jelzőlámpákat is felismeri?

Állítólag a 2.5 is felismeri