Németország ezen részén keresi az európai Gigafactory helyét a Tesla

A Tesla már évek óta tervezi, hogy Európában is felhúz egy Gigafactory üzemet, hogy helyben gyárthassa az erre a piacra érkező villanyautókat és a beléjük kerülő akkumulátorokat. Az amerikai autógyártó már jóideje húzza a projektet, ám a vállalat nyilatkozataiból nagyon úgy tűnik, hogy az idei évben már mindenképp szeretnék megkezdeni az építkezést.
Ehhez természetesen először a Teslának ki kell választania, hogy hol szeretné felépíteni az európai Gigafactory-t. Több ország is versenyez az amerikai márka kegyeiért, ám nagyon úgy tűnik, hogy a Tesla végül Németországot választja. A Nordwest Zeitung lap szerint ennél pedig már pontosabb célja is van a Teslának, hiszen Bernd Althusmann, Alsó-Szászország tartomány gazdasági minisztere elmondta, hogy több a holland határhoz közeli területet is megnéztek a Teslával.
A Tesla először Emden városa mellett vizsgált meg egy területet, később pedig Emslandban is körbenéztek. Elvileg mindkét helyszínt fontolóra vették a gyár szempontjából, így könnyen lehet, hogy végül itt épül majd fel az európai Gigafactory.
Althusmann továbbá azt is elmondta, hogy a Tesla nem akkumulátor, hanem elsősorban autógyárat szeretne építeni Gigafactory néven, ugyanúgy, ahogyan teszi azt a Gigafactory 3-mal Sanghajban. Az Európát ellátó üzem a tervek szerint legkevesebb ezer, legfeljebb pedig kétezer új munkahelyet teremtene.
A Tesla egyébként napjainkban sem az Egyesült Államokból importálja az összes autóját, hiszen jóideje üzemel már egy Holland összeszerelő üzem, amely Model S-sekkel és X-ekkel látja el a piac nagyrészét. Ezzel szemben az itteni Gigafactory-ban nem csak összeillesztenék az Egyesült Államokban gyártott alkatrészeket, hanem nyersanyagokból gyártanák a teljes autókat.
1 Like