Nagyot nyerhet a Tesla az EU és az USA közötti új megállapodással

Az Európai Unió kész nullára csökkenteni az Egyesült Államokból importált autók vámját – közölte a német gazdasági és energetikai miniszter, aki szerint ezzel a döntéssel megoldható a két fél közötti vita – írja az MTI.
Peter Altmaier a Welt am Sonntag című német lapnak nyilatkozva elmondta, hogy úgy látják, a vámháború mindkét fél gazdaságára negatív hatással van, ezért készen állnak nyitni az USA irányába. Első lépésként a nullára csökkentenék bizonyos fontosabb ipari termékek importvámját, ebbe beleértve az autóékat is. Az Egyesült Államok korábban neheztelte, hogy míg náluk 2,5 százalékos behozatali vám terheli az autókat, addig Európában 10 és 25 százalékos vámmal terhelik az USA-ból importált autókat és pickupokat. Emellett az EU abba is beleegyezhet, hogy sok esetben ne kelljen az Egyesült Államok törvényei szerint elfogadott termékeket az Unióban is külön hitelesíteni.
A többnyire 10%-os importvám a vásárlókat sújtja, éppen ezért amennyiben megszületik a megállapodás, az amerikai gyártók lejjebb vihetik az autóik árát a kontinensünkön.
A német gazdasági és energetikai miniszter korábbi nyilatkozata szerint még az idei év vége előtt megszülethet a megállapodás, ami éppen kapóra jönne a Tesla számára, hiszen nemrég kezdték el a Model 3 elterjesztését Európában. Ezzel egyidőben az európai gyártók villanyautóinak eladására bizonyára negatív hatással lesz a lépés, hiszen az importvám kitolta az olcsóbb, de kisebb hatótávú villanyautók és a Model 3 közötti árkülönbséget.
4 Likes

Ez a cikk az ellenkezőjét mondja: