Nagy előrelépést tett a Model Y gyártásához a Tesla

A Tesla egyik legfrissebb szabadalmából kiderült, hogy az amerikai gyártónak sikerült kifejlesztenie egy robotot, amellyel jelentősen csökkenthetik a soron következő autóik gyártásának költségét. Elon Musk korábban egy podcastban beszélt arról, hogy egy olyan gép készül a Teslánál, amely leegyszerűsíti az autók vázának gyártási folyamatát. A márka vezetője akkor elárulta, hogy így 70 helyett egyetlen alkatrészként készül az autók váza, ami a rengeteg plusz folyamat és erőforrás elhagyásával jelentősen csökkentheti az alkotóelem gyártási költségét.
Az új robotot elsőként a Model Y gyártósorán használják majd, ahol így egyetlen folyamatban elkészülhet az autó teljes alumíniumváza ahelyett, hogy a külön elemek elkészülése után hegesztésekkel és csavarozásokkal épülne fel a valódi keret.
Ezzel a Tesla gyorsabban és olcsóbban gyárthatja a Model Y-t amellett, hogy a folyamat így környezettudatosabbá is válik az új módszer által. Mindezen előnyök mellett az sem elhanyagolható, hogy az egyben legyártott váz miatt az autó súlya is csökken Musk szerint. Így a Model Y akár 8-10 százalékkal is nagyobb hatótávot lehet képes elérni, mint a Model 3.
2 kedvelés

Úgy volt, hogy kisseb lesz a hatótávolsága 10%-al a model 3-nál. Most meg 10%-al több. Akkor az hogy csak alumíniumból van 20% hatótávolság nyereség?
És még olcsóbb is így gyártani?
Ez azért túlzásnak tűnik. Ha így lenne akkor miért nem állnak át rögtön erre a model 3-nál?

Ha beválik, valószínűleg ott is áttérnek erre a gyártásmódra.