Megvan: körbe kerülte a napot az űrbe lőtt Tesla

Talán mindenki hallott arról a mutatványról, amit a SpaceX vitt véghez tavaly, amikor is Elon Musk űripari vállalata először lőtte ki a Falcon Heavy névre keresztelt rakétáját egy Tesla Roadsterrel a fedélzeten.
A tavaly februárban indított misszió azért volt fontos a SpaceX számára, hiszen a Falcon Heavy az eddigi legnagyobb teherbírású rakétájuk, ám az első fellövésnél a magasnak mondható kockázat miatt nem szerettek volna drága rakománnyal kísérletezni. Ahhoz azonban, hogy nagy szenzációt keltsen a teszt, Musk tudta, hogy valami frappánsat kell kitalálniuk. Így születhetett meg az ötlet, miszerint a SpaceX rakétája egy Tesla Roadstert juttat a Marshoz.
Szerencsére a misszió eddig többnyire sikeres volt, bár az egyik hajtórakétának a gyújtófolyadék elfogyása miatt nem sikerült épségben landolnia a tengeren úszó platformra.
A Tesla azóta is siklik az űrben, a szkafanderbe öltöztetett, Starman névre keresztelt bábúval a volánnál. A cikk írásának pillanatában a leggyorsabban haladó Roadster éppen 298 millió kilométerre jár a Földtől, és 42 ezer km/h-ás sebességgel halad a Mars felé. A legújabb mérföldkő pedig, hogy a cseresznyevörös elektromos kabrió a kilövés óta először kerülte körbe a napot.
Íme még néhány érdekes adat az űrbe lőtt Roadsterről:
  • Az autó már több mint 21 ezerszer annyit haladt az űrben, mint ahány kilométerre garanciát vállal a Tesla
  • A fellövésnél felhasznált üzemanyagot számítva is ez a Tesla Roadster jegyzi a legjobb fogyasztást a világon – eddig 0,04 liter/100km, ami folyamatosan csökken
  • A Roadster által eddig megtett távolság megegyezik a világ összes útjának összeadott hosszával, 33-szor.
3 kedvelés