Megérkezett a Sentry Mode a Tesla Model X-hez és S-hez is

#1

Alig egy hónappal az után, hogy az amerikai Model 3-asok megkapták a Sentry Mode-ot, megérkezett a frissítés, amely a Model S és Model X villanyautókhoz is elhozza ugyanezt.

A Sentry Mode aktív biztonsági funkciót február első felében vezette be a Tesla, hogy megfékezzék az egyre gyakoribb Teslába való betöréseket. Az aktivált Sentry Mode-dal parkoló Tesla az Autopilot érzékelőin keresztül észleli, ha valaki gyanúsan közel megy az autóhoz, és figyelmeztetésül megvillantja a lámpáit. Ezzel egy időben megkezdi az önvezető rendszer kameráin keresztül rögzíteni az autó környezetét, és erről értesíti is a bekukucskáló illetőt a méretes középső kijelzőn keresztül.

Nem is a Tesla, és Elon Musk lenne, ha nem csempésztek volna egy Easter Egget, vagy legalább egy filmes utalást a funkcióba. Az aktivált Sentry Mode esetén a 2001: Űrodüsszeia sci-fi filmből ismert HAL 9000-es számítógép „figyel” a középső kijelzőről.

Amennyiben a rendszer betörést észlel, villogó lámpákkal és a hangszórókból üvöltő klasszikus zenével, pontosabban Bach D-moll toccata és fúga szerzeményével igyekszik felhívni magára a figyelmet.

Ilyen esetben a tulajdonos értesítést kap a mobilján, hogy valami nincs rendben az autójánál, illetve le is töltheti az eset előtti tíz perc felvételét. A Tesla egyébként már azt is lehetővé tette, hogy az autók automatikusan feltöltsék egy szerverre a Sentry Mode felvételét, hogy semmiképp se veszhessen el a betörőről készült felvétel.

Bízunk benne, hogy a Tesla megoldásának sikerül megfékeznie a betöréseket, és nem csak a hagyományos értelemben véve válik biztonságosabbá az autó, hanem álló helyzetben is igyekszik valamilyen szinten megvédeni magát a rongálásokkal szemben. Azt talán említenünk sem kell, hogy egy újabb, az autóiparban egyedi megoldást vezetett be ezzel az amerikai villanyautó-gyártó.

2 Likes