Megérkezett a Model Y


#1

480 kilométeres hatótávval és hét üléssel érkezik a Model Y

A Tesla a ma hajnali rendezvényén végre lerántotta a leplet a legújabb autójáról, a Model Y-ról. Az elektromos SUV nem érkezett túl sok meglepetéssel, de a számadatok önmagukban kielégítik a hosszú várakozást. Lássuk, hogy mivel kecsegtet a Tesla második, ezúttal olcsóbb SUV-je.

A Model Y lényegében egy SUV szintre nagyított Model 3. A képeken már jól látszik, hogy a külső szinte azonos, illetve a beltérhez sem találtak ki túl sok újdonságot a mérnökök. A Teslának ezzel a valamivel termetesebb és magasabb kasztnival is sikerült elérnie a 0,23-as légelenállásiegyütthatót, a hivatalos törésteszt pedig még nem érkezett meg, de mindenből jelesre számítanak. A Model Y magassága egyébként közelebb áll a Model X-hez, mintsem a Model 3-hoz.

Az alváz egyezik a Model 3 és a Model Y esetében, ahogyan a villanymotorokon is valószínűleg osztozik a két testvér. A Model Y sajátossága viszont, hogy akár hétszemélyesre is konfigurálható az SUV. A két hozzáadott hátsó ülésért 3000 dollárt számol fel a Tesla.

A Model Y alapváltozata, vagyis a Standard Range modell 230 mérföldes, azaz 370 km-es hatótávval, 5,9 másodperces 0-ról 96 km/órára való gyorsulással és 190 km/órás végsebességgel érkezik, valamikor 2021 tavaszán. Ez az Egyesült Államokban 39 000 dolláros, vagyis 10,8 millió forintos árral lett beharangozva, és ugyanúgy, ahogyan a Model 3 esetében is, ez a legolcsóbb változat érkezik a legkésőbb, valamikor 2021 tavaszán.

A Long Range, vagyis a legnagyobb hatótávú modell 300 mérföldet (480 kilométert) képes megtenni egyetlen feltöltéssel. Százig 4 tizeddel gyorsul hamarabb, és 20 km/órával képes gyorsabban repeszteni, mint az alapmodell. Mindez 13 millió forintnak megfelelő dollárért érkezik, 2020 őszén.

A Standard és a Long Range modellek fölött helyezkednek el árban és teljesítményben is a Dual Motor AWD modellek. Ez a két kivitel - ahogyan a nevéből is hangzik -, összkerékhajtással érkezik, a két másik kivitel hátsókerék-hajtásával szemben. Ebből egy Long Range és egy Performance modellt képzelt el a Tesla, azonos, 480 kilométeres hatótávval. Az összkerekes Long Range Model Y 4,8 másodperces gyorsulással, 220 km/órás végsebességgel és 14 millió forintos alapárral érkezik, míg a legdrágább, Performance modell 3,5 másodperces sprintet és 240-es végsebességet kínál, 17 millió forintért.

Az amerikai gyártó már megnyitotta a Model Y online dizájnstúdióját, úgyhogy el is kezdhetjük konfigurálhatni a legújabb Teslát. A megrendeléseket 2500 dolláros, 700 ezer forintos foglaló fejében fogadják be, és egyelőre csak a 2020-ban érkező Long Range és Performance modellek érhetők el.


#2

Köszönöm mindig a napra kész híreket!