Már élesben tesztelik a Teslák önálló parkolását


#1

Tesztfázisba került az Enhanced Summon, vagyis a Teslák sofőr nélküli parkolásos extrája.
Elon Musk, a Tesla vezére korábban megígérte, hogy idővel a Teslák maguktól is képesek lesznek parkolóhelyet keresni, illetve kiparkolni és előállni a tulajdonosuk számára, de ez eddig váratott magára. Elon szerint néhány biztonsági előírás akadályozta az önvezető parkolóhely-keresést.


Ennek előfutáraként a kaliforniai gyártó létrehozta a jelenleg is elérhető Summont, amellyel az okostelefonos alkalmazáson keresztül előrébb vagy hátrébb gurulhatunk a Teslákkal. A Summon a garázsból való kiállásban segít, míg az Enhanced Summon a parkolóhely-keresés feladata alól mentheti fel a tulajdonsokat.

Ez utóbbi egyelőre béta státuszban van, és kizárólag a Tesla kísérleti flottája érheti el. Felhívják rá a figyelmet, hogy a jelenlegi változat még távol áll a véglegestől, így megeshet, hogy még rengeteg változást kap az önparkolás, mire az összes Teslában elérhető lesz. A frissítés leírásában továbbá arra utasítanak, hogy ne engedjük szabadjára a Teslákat közúton, és mindig figyeljünk az autóra:

„Az Enhanced Summon használatát kizárólag parkolókra és bejárókra terveztük, és nem közutakra. A funkció egyelőre tesztfázisban van, és mindig figyelni kell az autót és környezetét.”

Az Electrek amerikai szaklap által szerzett információk alapján a tesztelők visszajelzései egyelőre pozitívak.

3159D57800000578-0-image-m-8_1455825031004

Elővigyázatosságként a Tesla úgy állította be az Enhanced Summont, hogy a tulajdonosoknak folyamatosan nyomniuk kelljen egy gombot az okostelefonos alkalmazásban, hogy mozogjon az autójuk. Amennyiben elengedik azt, az autó azonnal megáll.

Még egy érdekesség: az autót nem csak magunkhoz hívhatjuk, de el is küldhetjük a parkoló egyik pontjába, önállóan. Az egyetlen feltétel, hogy mi magunk, vagy a pont, ahová küldenénk az autót, legfeljebb 45 méterre legyen a Tesla pillanatnyi helyzetétől.


Bevásároltál? A Tesla-d kiparkol, és odaáll a bejárat elé a pakoláshoz! – Enhanced Summon videó