Kényelem és biztonság – érkezik az új Tesla-szoftver


#1

A 9-es verziójú szoftver legújabb kiadásában javul a holttérfigyelő rendszer, és érkezik egy új kényelmi funkció a tükrökhöz.


Az amerikai elektromos autók a 2019.4-es buildszámú szoftverrel felvértezve észrevehetőbb jelét adják, amennyiben egy autó, vagy bármilyen egyéb akadály „rejtőzik” a sofőr holtterében.

Holttérfigyelő rendszer eddig is volt a Teslákban, de szeretett elektromos autóink eddig csak vizuálisan jelezték, ha szerintük valamit figyelmen kívül hagytunk. Ez azonban mostantól megváltozik, hiszen a szoftverfrissítés után autónk már hangjelzést is ad, ha úgy látja, hogy sávváltáskor nem vettünk észre valamit.

A frissítés leírásából arra következtetünk, hogy nem alapbeállításként érkezik a hangjelzés kiegészítés, azt külön be kell kapcsolni a Controls menüben, a Blind Spot Warning Chime címszó alatt

Ezzel egy időben érkezik egy régóta várt funkció is, névlegesen a „Helymeghatározás alapú automatikusan befordított külső tükrök”. A név szinte mindent elárul, vagyis hogy az autók egy adott GPS koordinátához érve maguktól fordíthatják be – vagy éppen ki - a tükreiket. Korábban több Tesla-tulajdonos is jelezte a gyártó felé, hogy örömmel fogadnának egy ilyen funkciót, hiszen így az autójuk automatikusan fordítaná be a tükröket, ahogyan például a szűk bejáratú garázsukhoz közelednek.

Meglepő, de mégsem ez az egyetlen eset, hogy GPS alapján állít önmagán valamit egy Tesla. A Smart Air Suspensionnel, vagyis „Okos légrugókkal” felszerelt Teslák ugyanis szintén a helymeghatározást veszik alapul abban, hogy hol állítsák át automatikusan az autó hasmagasságát. Mélygarázsokhoz érkezéskor például az ezzel az extrával szerelt Model X-ek és S-ek képesek önállóan „lejjebb ülni”, míg a rendszer akár bizonyos fekvőrendőröket is képes megjegyezni, hogy legközelebb ne legyen annyira „döccenős” az áthajtás.