Íme 8 tipp és trükk a Model 3-hoz

Az ember jogosan hiheti azt egy autó több hónapnyi használata után, hogy ismeri már annak minden apró funkcióját. Az igazság azonban az, hogy az egyre fejlődő autók és infotainment rendszerek, illetve gyarapodó extrák és segítségek miatt egyre nehezebb „kívül-belül” kiismerni egy autót. Még akkor is, ha mi gurultunk ki vele elsőként a szalonból. A Tesla pedig ebben is egy külön kategória. Lássunk nyolc tippet és trükköt a Model 3-mal, amelyet talán nem minden tulajdonos talált meg eddig.

1. A pozíciónk megosztása a távol lévő autónkkal

Ez a funkció talán akkor a leghasznosabb, ha egy családban többen is használnak egy Teslát. A lényeg, hogy a Google Maps alkalmazással képesek vagyunk megosztani a pillanatnyi helyzetünk a Teslánkkal. Így például ha egy fuvarra van szükségünk a házastársunktól, akkor egy gombnyomással az autó navigációjára küldhetjük a helyzetünk. A Google Maps alkalmazásban a „Megosztás” gombra koppintva a Tesla alkalmazás ikonját kell kiválasztanunk, és az autó navigációja már meg is kapja a pozíciónk.

2. Suhintással haza

Aki beállította az otthona és munkahelye címét a Tesla rendszerében, az sokkal egyszerűbben navigálhat erre a két helyre, mint gondolná. Egyszerűen fel vagy jobbra kell lökni az érintőképernyőn a „Navigate” gombot, és a GPS máris a hazavezető utat mutatja. Ha otthon vagyunk, akkor a navigáció a munkahelyünk veszi célba a Teslában.

3. Hangvezérlés

A „Bug Report” kifejezésen kívül még számos más, hasznos utasítást is ismer a Model 3. Íme néhány dolog, amit bármikor kérhetünk az autónktól.

Navigáció –
„Navigate to (hely)” – Egy hely beállítása úticélként
„Where is the nearest Starbucks” – Hol van a legközelebbi Starbucks.
„Drive to the Kettleman City Supercharger” – A Kettleman City Supercharger beállítása úticélként.
„Take me to a movie theater” – Egy mozi beállítása úticélként.
„Drive home” – Az otthoni címünk beállítása úticélként.
„Cancel Trip” – Navigáció megállítása.
„Cancel Navigation” – Navigáció megállítása.

Telefon –
„Call (valaki)” – Valaki felhívása.
„Dial (szám)” – Egy szám felhívása.

Zene –
„Play (zene/zenész/műfaj)” – Zene elindítása.
„Play Smooth Jazz” – Smooth Jazz műfajú zene véletlenszerű elindítása.
„Listen to Rolling Stones” – Egy véletlenszerű Rolling Stones szám elindítása.

Egyéb –
„Bug report” – Hibajelentés felvétele.
„Hó-hó-hó” – Mikulás easter egg bekapcsolása.

4. Auto Park

Az automatikus parkolás már jópár éve megjelent az autóiparban, így egyértelmű, hogy a Teslákban is találkozhatunk ezzel az asszisztenssel. A sofőrök azonban a mai napig tartanak ettől, és inkább a manuális parkolást preferálják, annak ellenére is, hogy a Teslák rengeteg érzékelővel vannak felszerelve, hogy azt is észrevegyék a környezetükben, amit egy sofőr nem látna. Az Autopark úgy képes párhuzamosan tolatva parkolni, hogy először felméri azokat a réseket, amelyek mellett elhaladunk, és amikor parkolóhelyet észlel, egy kék pöttybe írt „P” betűvel jelzi azt. Itt megállva nincs más dolgunk, mint „R” állásba tenni a váltót, és megnyomni a „Start” gombot a kijelzőn.

5. Naptár szinkronizálása

Top-7-Model-3-Tips-and-Tricks-5-600x400

Azok, akik gyakran használják a digitális naptárjuk, imádni fogják ezt a funkciót. Az okostelefonos Tesla alkalmazás „Settings” menüjében a „Calendar Sync” beállítással elérhetjük, hogy az autó mindig naprakészen mutassa a teendőink. Az is megadható, hogy a Model 3 minden reggeli indulásnál kilistázza a napi teendőink, így sokkal kevesebb rá az esély, hogy elfelejtenénk valamit.

6. Soft Reset

Néhány tulajdonos találkozhatott már azzal a problémával, amikor az autó érintőkijelzője egyszerűen „megfagy”. Ilyenkor, ha a kormányon található két gombot nagyjából öt másodpercig lenyomva tartjuk, a kijelző frissíti magát, ami nem lesz kihatással az autó működésére, de megoldjuk a lefagyás problémáját. Teljes újraindítást a Service menüben végezhetünk.

7. Az Autopilot kameráinak tisztítása

Néhányak számára ez a napi rutin része, de sokan könnyen elfelejthetik rendszeresen letisztítani az Autopilot „szemeit”. Egy nagyobb túra elején vagy végén, illetve töltésekkor érdemes egy mikroszálas törlőkendővel letörölni az Autopilot oldalsó kameráinak lencséjét a rendszer hibamentes működése érdekében.

8. Fedélzeti kamera

A 9-es verziószámú szoftver óta a Model 3 Daschcam, vagyis fedélzeti kamera funkciója mind az első, mind pedig az oldalsó kamerákat képes egyszerre rögzíteni. Az aktiváláshoz azonban ezesetben nem elég egy gombnyomás.

Először is szükségünk lesz egy legalább 64 GB kapacitású pendrive-ra, amelyet Fat32-es fájrendszerre kell formázni. Erre kell, hogy készítsünk egy TeslaCam mappát. Amint ez megvan, foghatjuk a pendrive-ot, és bedughatjuk azt a Model 3 középkonzoljának bármely USB portjába. Ekkora megjelenik egy kamera ikon az érintőkijelzőn, amely mellett egy piros pont jelzi a felvételt. Erre koppintva elmenthetjük az elmúlt tíz perc rögzített eseményeit, ami bármikor jól jöhet a közlekedéseink során.