Így választja ki a Tesla, hogy hová kerüljenek először a V3-as Superchargerek

Elon Musk, a Tesla első embere nemrég egy podcastban beszélt a Supercharger töltőállomások helyzetéről. Mint kiderült, a legújabb, 250 kW-os csúcsteljesítményre is képes oszlopokat elsőként azokra az állomásokra szeretnék telepíteni, ahol olyan Teslások töltenek, akik éppen egy hosszabb úton vannak.

„Először a hosszabb utazásokra összpontosítunk, vagyis ha sietnél egyik városból a másikba, akkor olyan gyorsan haladhatsz, amennyire csak lehetséges.”

Emellett a gyártó vezére azt is elárulta, hogy az említett töltők mellett a régi, első generációs oszlopokra is figyelnek majd.

„Néhány régebbi Supercharger oszlop is előre kerül a sorban. Még mindig vannak olyanok, amelyek 75 kW-tal töltenek, tehát elsőként ezeket cseréljük le a hosszabb utazásokhoz.”

Elon Musk a V3-as Superchargerek térnyerésének terve mellett beszélgetett arról is, hogy bár tervben van a számukra, hogy más gyártókkal is megosztják a rendkívül elterjedt Supercharger hálózatot, egyelőre a konkurensek nem ugrottak az ötletre.

„Eddig senki sem vette fel velem erről a kapcsolatot. Talán megkerestek mást a cégnél, Ők pedig elfelejtették ezt megemlíteni nekem, de engem eddig egyetlen gyártó sem keresett meg azzal, hogy szeretnék használni a Supercharger töltőállomásokat.”

Az osztozkodásnak két alapfeltétele van. A konkurens autójának elég magas teljesítménnyel kell töltenie ahhoz, hogy ne lassuljon meg lényegesen a Superchargerek forgalma, illetve a gyártónak természetesen be kell szállnia a fenntartási költségekbe.

A fejlesztésekkel kapcsolatban a Tesla és Musk álláspontja továbbra is az, hogy szeretnének a megfelelni a keresletnek és kerülni a hosszú sorokat az állomásoknál, ám az sem tesz jót az üzletüknek, ha a túlzott óvatosság miatt üres Superchargereket kell fenntartaniuk. Musk elmondása szerint folyamatosan próbálják egyensúlyban tartani a töltők helyzetét, ám olykor a szándékuk ellenére az engedélyek is meglassítják a bővítéseket.

Az Elon Muskkal készített teljes angol nyelvű Podcast az alábbi linken érhető el:

1 Like