Így nyomta le a „hittérítő” Tesla a németeket


#1

Yianni Charalambous-t néhányan már ismerhetik a YouTube-ról. A brit autódekorációval foglalkozó fiatalember műhelyéből gyönyörű egyedi külsőkkel felruházott luxusautók gurulnak ki – olykor bizony elektromosak is. Yiannit főként a „petrolhead” angol kifejezés jellemzi, amely annyit tesz, hogy odavan az autókért. A petrolheadek azonban általában megvetik az elektromos autókat, így a Teslát is.

A brit fiatalembert nemrég a Carwow YouTube csatorna kérte fel, hogy vegyen részt egy gyorsulási verseny forgatásán, ahol három német sportszedán, illetve egy Tesla Model S áll a rajthoz. Korábban szerepelt már ugyanitt Yianni, amikor is csúfos verséget szenvedett saját egyedi Lamborghini Urus-ában egy Tesla Model X-től. Most úgy gondolta, hogy az elektromos autó volánja mögé ül, és saját maga jár utána a titoknak.

A négy szedán felsorakozott, majd „eldörrent a rajtpisztoly”. 10,8 másodperccel később pedig Yiannit láthatóan megtérítette a Tesla. Ennyi kellett ugyanis a P100D típusú villanyszedánnak, hogy végezzen a negyed mérföldes versennyel, maga mögé utasítva a 640 lóerős Mercedes-AMG GT-t, amely 11,1 másodperc alatt végzett, és a 680 lóerős Porsche Panamera Turbo S e-hybridet, amely 11,2-es időt futott. A negyedik versenyző, a BMW M5 Competition szenvedte a legcsúfosabb vereséget, a bajor sportautó ugyanis 12,4-es idővel „kullogott” leghátul. Esetében nem az erővel volt a gond, hiszen 625 csatasorba állítható lőerővel nem szabadott volna ennyire lemaradni. Mint kiderült, a rajtautomatika gyakran hibázik a BMW-nél.

Yianni már az első mutatványál megtért. Pedig két versenyszám még hátra volt.

A repülőrajtos gyorsulásnál újra szemügyre vehetjük, hogy mennyit számít az elektromos autók azonnali teljesítménye a váltós sportautókéval szemben. Ahogyan az lenni szokott, az üvöltő benzinmotorok nagyobb sebességnél utolérték az elektromos szedánt, de azért jó nézni, ahogy a rajtnál kiugrik a sorból a fehér Tesla.

A féktáv összemérésnél újra győzedelmeskedett a Tesla. Olyannyira, hogy elsőre nem is hitték, hogy valóban az összes németet képes kifékezni a hatalmas akkumulátorokat cipelő amerikai. Megismételték a versenyt, és igaz, kevesebbel, de újra a Tesla állt meg a leghamarabb.

A videó szerint az angol műhelytulajdonost végül olyannyira lenyűgözte a Tesla, hogy még a Model S üléséből megrendelt magának egy P100D-t. Bízunk benne, hogy valóban megvásárolta az autót, akkor valami ütős külsővel ruházzák fel az elektromos szedánt is.