Hamarosan szolgálatba áll a világ eddigi legnagyobb Model X rendőrflottája

Három Model X-et állított szolgálatba járőrautóként nemrég a svájci rendőrség, és további négy Tesla SUV várja, hogy ugyanerre a feladatra osszák be. Az autókat még tavaly decemberben vásárolták, de a rendőrségnek aggályai voltak a navigációs rendszer és a hangalapú vezérlés adatvédelmével kapcsolatban. Mostanra azonban sikerült meggyőződniük róla, hogy a Teslához nem jut el az autók pozíciója, ha kikapcsolják a helymeghatározást, és az amerikai gyártócég azt sem hallgatja le, hogy mit beszélnek az autókban.

A Svájci rendőrség a Model X-ek mellett közel feleannyiba kerülő dízel járőrautókat használ, ám a számításaik szerint az olcsóbb üzemeltetés és szervizelés, illetve a kisebb értékvesztés miatt jól döntenek, ha Teslákra cserélik a korábbi rendőrautókat. A hét Model X ezzel a világ eddigi legnagyobb teslás járőrautó flottáját képzi majd. Bázel utcáin már sikerült is lencsevégre kapni az elektromos rendőrautókat. A helyi hírek szerint a bent ülő rendőrök külön képzésben részesültek a villanyautókról.

A világon egyre jobban kezdenek elterjedni az elektromos autók a különböző állami szerveknél, ahogyan a Teslától is egyre többet rendelnek a kormányok. Néhány rendőrségnél már használnak Teslákat, de inkább csak személyszállítás céljából, járőrautóként pedig ritkán látunk villanyautókat. Természetesen a hatótáv kérdése az, ami visszatartja a bűnüldözőket attól, hogy egy elektromos autóval álljanak szolgálatba. Nem véletlen tehát, hogy azok a villanyosok, amelyek végül járőrautóként végzik, általában Tesla típusúak.

Svájc mellett például Luxemburgban használnak még Tesla járőrautókat. Ott két Model S-t helyeztek szolgálatba, amelyeket nem a gyorsulások vagy az olcsó fenntartás, hanem a környezettudatosság miatt választott az ottani vezetés.