Ennyi áramot fogyaszt a teljes Supercharger töltőhálózat egy hónap alatt

Szokatlan és meglepő statisztikát osztott meg a Tesla a minap a Supercharger töltőhálózatáról. Az amerikai elektromosautó-gyártó, amely saját töltőhálózatot is üzemeltet, elárulta, hogy az elmúlt hónapban a Supercharger oszlopai összesen 72 GWh-nyi energiát vettek fel és tápláltak a Teslákba.
Viszonyításképp, 2014-ben még csak 10 GWh-ányi áramot használt fel a Supercharger hálózata, ám azóta jócskán kibővítették az infrastruktúrát, miközben nőtt a globális Tesla-flotta is. Tavaly ugyanekkor már 405 GWh-nál járt a globális hálózat képzeletbeli villanyórája, ami az Electrek becslése szerint nagyjából 2,2 milliárd megtehető kilométerre elegendő töltést jelent.
A Tesla folyamatosan bővülő saját hálózata azóta 1617 töltőállomásból áll, amelyeken összesen 14 087 oszlop üzemel. A globális flotta folyamatos gyarapodása arra enged következtetni, hogy a töltések és felhasznált GWh-k száma továbbra is egyre csak nő majd, főleg, hogy a gyártó már bemutatta a V3-as töltőoszlopát is, amely az eddigieknél jóval magasabb, 250 kW-os teljesítményre képes.
Újabb becslés, szintén az Electrektől: az elmúlt egy hónap felhasználása az amerikai árakkal számolva nagyjából 9 millió dolláros, azaz 2,6 milliárd forintos villanyszámlát jelent a Teslának. Több országban azonban nem annyira egyszerű a Tesla helyzete a Supercharger árazásával, mint a hazájában, ezért valószínűleg ennél jóval többet költ a hálózatra az amerikai gyártó.
A Tesla továbbá elárulta, hogy a 72 GWh összesen kétmillió megkezdett töltésből tevődött össze. Mindez Hawaii áramfelvételét három napig, míg Írországét egy teljes napig lenne képes fedezni.
2 Likes