Elon Musk: Továbbra is mindent elérek, amit akarok


#1

Elon Musk néhány héttel ezelőtt a US Securities és Exchange Commission ellentmondásos megjegyzései miatt, a Tesla jövője érdekében változtatni kellett. Az, hogy csak ő a cég vezetője, nyilvánvalóan nem befolyásolja az e-mobilitási úttörő erejének egyensúlyát.
Musk augusztus elején bejelentette a Twitteren, hogy elegendő tőke áll rendelkezésre ahhoz, hogy Teslát a részvénypiacról 420 dolláros részvényáron kivásárólja. Miután ez a hír megjelent, erőssen megingott a Tesla részvény a tőzsdén. Ezért Musk később visszavonta állítását. Ezt azzal indokolta, hogy alábecsülte a tőzsdét, és kijelentése miatt nyugtalanság lett. A nagy befektetők is beleszóltak a Tesla részvényeibe.

A SEC azzal vádolja Musk-t, hogy megtévesztette a befektetőket a tőzsdei visszavonulás hírével. Az a tény, hogy Musk már nem rendelkezik a Teslában kettős pozícióval, azt jelenti, hogy meg kell tartani a impulzivitást és a vezetés tekintélyét. Ez is egy további gondolat, amely után a Tesla vezetése jobban figyelemmel kíséri a vezérigazgató nyilatkozatait a Twitteren. Az ambiciózus és magabiztos vállalkozó azonban nem veszi komolyan a tőzsdefelügyeleti hatóság követelményeit.
Nem tartja tiszteletben a SEC-t, mondta határozottan a CBS interview-ban. Az egyetlen ok, amiért a felszólalás után egyetértett a hatóságokkal való egyezséggel, hogy tiszteletben tartotta a jogrendszert.
Utódjára, Robyn Denholmotról Musk azt mondta, maga választotta. Musk a gyenge asszertivitására megjegyezte: „Nem reális abban az értelemben, hogy én vagyok a legnagyobb részvényes, de a részvényeseket szavazásra hívhatom fel, és mindent megteszek, amit akarok”.
Musk jelenleg a Tesla részvényeinek 22 százalékát birtokolja, így nincs többségi részesedése. Azonban az ő befolyása a külső és belső részvényesekre nagy hatással van - nem utolsó sorban azért, mert a Tesla nagy sikernek örvend a tőzsdén és a személygépkocsi-piacon.