Elon Musk elismerte a hackerek munkáját, akik eltérítették az Autopilotot

#1

Elon Musk a kedvenc online kommunikációs csatornáján, a Twitteren ismerte el a kínai Tencent Keen Security Lab munkáját, amely nemrég három módon is átverte egy Tesla Model S rendszerét.

A kínai kiberbiztonsági cég szakértői nem keveset dolgozhattak azon, hogy találjanak néhány hibát a Tesla szoftverében, de végül sikerrel jártak. A hét elején ugyanis egy videóval jelentkeztek, amelyben bemutatják, hogy hogyan verték át az esőérzékelőt, az Autopilotot, és hogy hogyan képesek akár egy joystickkal is irányítani az amerikai villanyautót.

Az ablaktörlők beindításához egy számítógép által generált képet használtak, az Autopilot becsapásához pedig csak matricákra volt szükségük, amelyeket az aszfaltra ragasztottak, és a Model S máris a szembejövő sáv felé tartott.

Elon Musk, az autógyártó vezére elismerte a Keen Security Lab munkáját, ám a Tesla csapata egy közleményben magyarázta ki magát. Az esőérzékelős trükköt egyszerűen nem veszik komolyan, hisz valós körülmények között nehéz lenne reprodukálni ugyanazt, ami az Autopilotos hibával kapcsolatban is igaz, de ott azt is megjegyezték, hogy az ilyen helyzetekben a sofőrnek mindig készen kell állnia, hogy visszavegye az irányítást a rendszertől. A josytickos irányítást lehetővé tevő biztonsági rést pedig már befoltozták, így a legújabb szoftver mellett ez már nem lehetséges.

A Keen Security Lab egyébként nem most próbál meg először hibákat leleplezni a Teslának. 2016-ban például rájöttek, hogy hogyan kezelhetik távolról egy Model S fékjeit, és miután ezt bemutatták a Teslának, az autógyártó azonnal elkezdett a biztonsági rés befoltozásán dolgozni.

Nem véletlen keresik a hibákat a Tesla rendszerében, hiszen az amerikai autógyártó pénzjutalmat ígér azoknak, akik súlyos biztonsági réseket lepleznek le előttük. Nemrég a Pwn2Own rendezvényen egy Tesla Model 3-at is elajándékoztak az egyik hackernek, akinek sikerült feltörnie az autó infotainment rendszerét.