Elon Musk elárulta: ekkor aludhatunk el egy Tesla volánja mögött


#1

Még idén élesítheti a Tesla a teljesen önvezető rendszerét – árulta el Elon Musk egy podcastban nemrég.


A gyártó ügyvezető igazgatója szerint ezzel arra a szintre lépnek, amikor az autó már magától találja meg a gazdáját egy parkolóban, utána pedig úgy viszi őt az úti céljához, hogy annak egyáltalán nem kell belenyúlnia a vezetésbe.

Elon nem látja akadályát annak, hogy a fenti forgatókönyv már idén valósággá válhasson, de megjegyezte, hogy a sofőrök egyelőre továbbra is sofőrök maradnak, vagyis figyelniük kell az új önvezető rendszer mellett is a közlekedésre. Éppen ezért csak a parkoló területét emlegette úgy, hogy ott önállóan is képes mozogni a villanyautó.

A tökéletes rendszer érkezését – amely mellett akár már szundíthatunk is egyet - jövő év végére jósolja.

A Tesla már idén nagy lépést tehet az önvezető rendszerének fejlesztésében, de azt, hogy az új technológia milyen ütemben jut el a felhasználókhoz, a régiókban hatályos szabályok határozzák meg.

Kaliforniában például várhatóan igen hamar megengedik majd a Teslának, hogy „szabadjára engedje” az autóit, de biztosan lesznek olyan államok is, ahol csak évek múlva lehet teljesen önvezető egy Tesla.


#2

Fontos itt megemlíteni, hogy ez a szintű önvezetés csak AP 3.0 hardverrel lesz lehetséges, amit tavasztól szerelnek majd az új modellekbe. Akinek ez előtti autója van, de megvásárolta az önvezetés funkciót, annak díjmentesen cserélik az autójában a szükséges alkatrészeket (kompjuter, kamerák(?)).