Bjorn Nyland 24 óra alatt 2781 km-t ment egy Model 3-mal

Sokak kedvenc teslás youtubere, Bjorn Nyland újabb villanyautós rekorddöntésnek indult, és egy Model 3 volánja mögött sikerült is eszméletlen eredményt jegyeznie. A norvég videós nekiindult, hogy 24 óra alatt a lehető legnagyobb távolságot tegye meg egy Model 3 Long Range AWD villanyossal. A korábbi rekord 2644 kilométer volt, Nyland pedig végül 2781 km-t vezetett, ezzel átvéve a dicsőséget egy osztrák elektromos autós csapattól.
A rekorddöntésnek több trükkje is volt. Először is a Model 3 eme változata ígérkezett az erre legalkalmasabbnak, hiszen a hatékonysága mellett a töltési csúcsteljesítménye is a legjobbak között van. Utóbbihoz nem a Tesla Supercharger hálózatát vették igénybe, hanem az IONITY európai töltőit, amelyek jelenleg erősebbek, mint az amerikai gyártó saját oszlopai.
Mivel a cél az volt, hogy 24 óra alatt a lehető legnagyobb távot jegyezzék, így a módszer nagyban eltért attól, ahogyan egy hypermiling folyik. Bjorn nem tétovázott, és kihasználta a német autópálya nyújtotta sebességelőnyt. A rekord közben igyekezett 170 km/órás tempóval haladni, és a 24 óra alatt végül 115-ös átlagsebességgel végzett, beleszámolva a megállásokat is. A Model 3 így jóval többet fogyasztott a megszokottnál, hiszen a rekordátlag 31,1 kWh/100km lett, és a nap leforgása alatt összesen 850 kWh áramat fogyasztottak el.
Ez tíz teljes feltöltésnek számít a Model 3 Long Range esetében, ám Bjorn tudta, hogy azzal sok időt veszít, ha mindig teletölti a Teslát. Ehelyett minden megállásnál 50%-ig „húzta fel” az akkumulátort, hogy átlagban a lehető legnagyobb teljesítményt kapja a töltőktől, és már suhant is a következő megállóhoz.
Ez egyébként nem lenne a legpénztárcabarátabb döntés egy valódi utazásnál, hiszen az IONITY jelenleg töltésenként kér 8 eurót, és nem figyeli, hogy az alatt pontosan hány kWh “csepegett” az akkumulátorba, vagy éppen meddig tartott a töltés. Bjorn elmondása szerint a túra így összesen 300 euróba került volna, ám mivel az üzemeltetők támogatták a rekordkísérletet, így a norvég youtubernek nem kellett fizetnie a villámtöltésekért.