Baleset után nem nyílt egy Model S ajtaja – bent égett a sofőr


#1

Ijesztőnek hangzó balesetben hunyt el nemrég egy floridai férfi, aki nagy sebességgel ütközött egy pálmafának. A mentést az autó kilincse és a légzsákok is megakadályozták.

A szemtanúk szerint az illető több mint 120 km/órás sebességgel száguldott, mielőtt elvesztette az iránytást a Model S felett. A közelben lévők megpróbálták kiszabadítani a sofőrt, de nem jártak sikerrel, ugyanis az autó kilincse nem működött. Emellett a kinyílt légzsákok sem engedtek le, ezzel még tehetetlenebbé téve a mentésre igyekvőket. A Model S ezután kigyulladt, a férfit pedig nem tudták kiszabadítani a roncsból.

Egyelőre sok a tisztázatlan körülmény a balesettel kapcsolatban. A szemtanúk szerint az ütközés után néhány percük volt csupán, amíg az egész autó lángra nem kapott. A Tesla is megszólalt az esettel kapcsolatban, és azt mondták, hogy egy durvább balesetben lehetséges, hogy megsérül a kilincseket működtető mechanizmus, ezzel kinyithatatlanná téve az autó ajtaját. Ilyen helyzetben az ablak betörésével végezhető a mentés, de ezt nehezítette ezesetben, hogy a légzsákok az ülésébe zárták a férfit.

A rendőrség még vizsgálja a körülményeket, de a baleset fő oka valószínűleg a gyorshajtás volt. Nem tudni, hogy a sofőr egyébként túlélte volna-e az ütközést, arra pedig talán kevés az esély, hogy eszméleténél maradt a becsapódás után.

Az elektromos autók kigyulladása miatt sokan tartanak az akkumulátor hajtotta autóktól, de a Tesla felhívja rá a figyelmet, hogy egy ilyen durva baleset esetén a benzines autóknál is ugyanúgy fennáll a gyulladásveszély. Az eddig rendelkezésünkre álló statisztikák szerint egyébként a tűzzel végződő balesetek ritkábbak az elektromos autóknál, mint a hagyományos belső égésű motorosoknál.