Az EU hanggenerátorokat erőltet a Teslákba

Döntés született az elektromos autók szintetikus zajának kérdéséről az Európai Uniónál. Megszületett ugyanis egy új rendelet, amely előírja, hogy az új villanyautóknak 19 km/óra alatti tempónál mesterséges zajt kell kibocsátaniuk a gyalogosok figyelmeztetésére. A rendelet egyik érdekessége, hogy a leírás szerint az AVAS (Acoustic Vehicle Alert System – Akusztikus Járműfigyelmeztető Rendszer) hanggenerátornak a robbanómotors autókhoz hasonló motorhangot kell kibocsátaniuk. Indokolt esetben a szintetikus zaj kikapcsolható lesz az autókban, vagyis egy gombnyomásra 19 km/órás tempó alatt is „elhallgatnak” a villanyautók.

Emellett az EU azt is követelményként írja le, hogy a már eladott és forgalomban lévő elektromos autókat 2021-ig fel kell szerelni a zajgenerátorral, vagyis idővel visszahívásokra számíthatnak az elektromos és hibrid autók tulajdonosai.


A rendelet meghozásakor figyelembe vették a látáskárosodástól szenvedőket, hiszen számukra probléma lehet, ha egy autó zajtalanul közeledik. Nagyobb forgalmú utak esetében a gumik és a levegő áramlása okozta zajok a legtöbb esetben elnyomják a belsőégésű motorok hangját, vagyis ebben az esetben valóban jóval kevésbé lenne indokolt a hangszórókból jövő duruzsolás.

A rendelet frissessége ellenére számos korábban legyártott elektromos autó megfelelne az előírásnak, ha nem kérnék, hogy a szintetikus zaj egy motor hangjára emlékeztessen. Több villanyautóban ugyanis van kikapcsolható hanggenerátor kisebb sebességnél, ám ezek egyike sem hajaz a hagyományos motorhangra, hanem jóval inkább egy sci-fi űrhajó morajlását szimulálják a hangszórókon keresztül.

Természetesen a Tesla sem lesz kivétel a rendelet alól, vagyis az amerikai gyártó európai modelljei is megkapják majd az AVAS-t, és vélhetően a tengerentúli modellekkel rendelkezőknek is tenniük kell azért, hogy az autójuk megfeleljen az előírásoknak az EU-ban közlekedve.

Ragaszkodnék ahhoz, hogy ez a hang a kétütemű Trabant hangja legyen :slight_smile:

1 Like