A Tesla „önvédelemre” oktatja az autóit – megérkezett a Sentry Mode

#1

Újabb régóta várt funkcióval bővült a Tesla gépkocsik kínálata. Az újonnan bevezetett, betörések és lopások ellen védő Sentry Mode-dal éber őrökké válnak a Teslák, de egyelőre csak a Model 3-ak.

Az Egyesült Államokban sajnos igen gyakoriak az autólopások. Egy 2017-es statisztika szerint abban az évben átlagosan 41 másodpercenként kíséreltek meg autólopást, a betörések száma pedig ennél sokkal durvább lehet. A Tesla éppen ezért egy igen erős és szokatlan önvédelmi funkcióval kezdi meg felszerelni az autóit.

A ma megérkezett Sentry Mode mondhatni önvédelemmel látja el az elektromos autókat, hiszen bekapcsolt állapotban a magára hagyott Tesla folyamatosan figyeli a környezetét, és cselekszik, ha veszélyt észlel.

Amennyiben például az autó ablakán keresztül kezd valaki lesekedni, felvillan a középső kijelző, és figyelmezteti az érdeklődőt, hogy kamerák rögzítik az autót és környezetét. Ezt nevezi a Tesla Alert, vagyis készültség fokozatnak. Komolyabb fenyegetettség esetén, ha valaki esetleg betöri az autó egyik ablakát, az Alert fokozat Alarmra, vagyis riadóra vált. Ekkor megszólal a riasztó, magasabb fényerőre vált a kijelző, a kocsiból pedig maximális hangerőn kezd bömbölni valamilyen elriasztó zene.

Riadó esetén a tulajdonost értesíti a mobilos alkalmazás, és lehetősége lesz letölteni az esetről rögzített felvételeket, amennyiben a Sentry Mode élesítése előtt bedugott egy üres USB adattárolót az autó egyik benti csatlakozójába. Hogy mi történik akkor, ha a tolvaj magával viszi a pendrive-ot is? Nos, bízunk benne, hogy erre gondoltak a mérnökök, és a riasztásról készült felvételt azért nem a külső adathordozóra mentik.

A Sentry Mode fenyegetés nélkül Standby, vagyis készenléti állapotban figyeli a környezetét az Autopilot „szemein” keresztül. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ezt minden megállásnál külön kell aktiválni a Controls menü Safety & Security részlegén. Automatikusan tehát nem kapcsol be a védelem, vagyis, ha a tulaj a beállítás nélkül hagyja magára az autóját, akkor az nem cselekszik a fentebb leírtak alapján, ha valaki túl közel lép hozzá, vagy esetleg megrongálja azt.

A Tesla a hivatalos sajtóanyagában azért leszögezi, hogy semmilyen riasztórendszer sem nyújt teljes körű védelmet az autólopások ellen, de igyekeznek a lehető legtöbbet tenni azért, hogy a vásárlóik kellő biztonságban tudhassák az autójukat.

A Sentry Mode első körben az amerikai Model 3-asokra vált elérhetővé, Model S és Model X típusú villanyautóknál pedig csak a 2017 augusztusa után gyártott modelleknél aktiválják a funkciót, valamikor a jövőben.

1 Like