A Tesla leszállította az első valódi Standard Range Model 3-at

Azt már korábban megtapasztalhattuk, hogy a Tesla nem az iparban szokványos módon kezeli az autók extráit és felszereltségeit. A szoftveresen feloldható funkciók, amelyek akár nagyobb akkumulátorkapacitást is jelenthetnek, nem idegenek a gyártónál, és a Model 3 esetében is rafináltan oldották meg a felszereltségi szintek összemosását.

A Model 3 sokat emlegetett, 35 000 dolláros alapváltozata például már hónapok óta az egyik legjobb villanyautós ajánlatként szerepel a piacon, és bár a gyártó szállított már le erre leadott rendeléseket, valójában eddig senki sem ezzel a felszereltséggel kapta meg az autóját.

A Standard Range, vagyis a Model 3 alapfelszereltsége ugyanis valójában egy Standard Range Plus változat, amelyet szoftveresen „butít” a Tesla. Az eddig leszállított autókban azonban nem voltak korlátozások, azaz a Standard Range megrendelői a Plus változatot kapták.

Az Electrek megtudta, hogy a Teslánál elkészült a korlátozásokat tartalmazó szoftver, vagyis leszállították az első valódi Standard Range szintű Model 3-at. A tulajdonos elmondta, hogy az autó hardverileg valóban az eggyel magasabb szintet képviseli, ám a szoftveres korlátozások miatt nem elérhető például a hátsó üléssor fűtése, a forgalmat is mutató térkép illetve a ködlámpa. Emellett az autó hatótávja is 10%-kal kisebb, mint a Plusz változaté.

Az Autopilot egyedül a Standard Range változat esetében nem szériafelszereltség, így ennél az autónál sem elérhető a Tesla önvezető funkciója.

A Tesla elmondta, hogy a kizárólag szoftveres korlátoknak köszönhetően a tulajdonosok ezesetben is megvásárolhatják az autóból a hiányzó extrákat, vagyis a Standard Model 3 könnyen és gyorsan felléptethető a Plus szintjére - természetesen a megfelelő összeg ellenében.

Várhatóan azok, akik Standard felszereltséget rendeltek, de még a Plus szinttel kapták meg az autójukat, később szembesülnek a korlátozással. Egyébként nem lenne rossz fogás a Teslától, ha így próbálnák meg „beetetni” a tulajdonosokat, hogy a korlátozás után vásárolják meg a Plus változatban elérhető extrákat.