A Tesla használt autóihoz többé nem jár az díjmentes és korlátlan Supercharging

A Tesla hosszú időn át kínált díjmentes és korlátlan Superchargingot a járművei mellé, majd múlt évben fizetős modellre váltott.

Ennek ellenére az autógyártó használt járműveihez járt ez a lehetőség, mivel egészen mostanáig magához az autóhoz volt csatolva ez az opció. Azonban megtudtuk, hogy a Tesla elveszi ezt a lehetőséget.


Az első pár év során a Model S/X járművek esetén a vásárlók számára a díjmentes és korlátlan Supercharging volt az egyik legvonzóbb tulajdonság.

Maga Elon Musk is azt nyilatkozta, hogy ez fenntarthatatlan és hogy már korábban meg kellett volna szabadulni ettől:

“Sajnálom, de ez nem igazán fenntartható tömeggyártás esetén és ez nem tükrözi az optimális működést. Lehet, hogy már korábban le kellett volna állnunk erről.”

Ennek ellenére a Tesla alkalmanként visszahozta az opciót annak érdekében, hogy el tudja adni a készleten lévő autóit, sőt még a Model 3 esetén is meg-meg jelent ez a lehetőség.

Egy ideig a díjmentes és korlátlan Supercharging a Tesla hivatkozási rendszeréhez volt kötve, azonban ez megreformálásra került.

Legutoljára az egyetlen lehetőség egy használt Tesla beszerzése volt, - legalábbis a Tesla értékesítési keretein belül - azonban ez a lehetőség is most megszűnik.

Ezt a változtatást a gyártó honlapja is reflektálja.

Talán még van lehetőség a Teslán kívül használt autó vásárlására, azonban figyeljünk oda, mivel egy 2017-es irányelv értelmében a díjmentes és korlátlan Supercharging a tulajdonoshoz lett kötve, így az nem átruházható.

2 Likes

Erről meg lehetne tudni további részleteket is?
Ezt így szimplán nem értem.
Ha most éppen nincs SuC jogosult Teslám, de korábban volt, akkor a következő autóm is SuC jogosult lesz? (=“a tulajdonoshoz lett kötve”)
Akkor is SuC jogosult lesz, ha mondjuk egy 2018-as Model S-t veszek, amihez alapból nem vették meg a jogot?
Vagy ezentúl csak az új autó első tulaja tölthet ingyen? (De az meg már szintén megszűnt, nem?)
Szóval ezt most baromira nem értem, hogy akkor most ki / mi tölthet ingyen…

Szerintem az autó első tulajdonosa tölthet ingyen, amíg az övé az autó.
Amennyiben eladja akkor már a későbbiekben sem Ő sem más nem töltheti ingyen.
Ingyenes töltés csak új autó vásárlásához jár vagy járhat.
Tehát hiába vesz a későbbiekben használt Teslát, attól még nem kapja vissza a régi ingyenes töltését, hiszen az egy már eladott autóhoz volt dedikálva.

Én úgy értelmezem, hogy a tulajdonosváltás a lényeg: ha a régi, “örökös” ingyenes SC-rel rendelkező autó gazdát cserél (egy még meg nem jelölt időponttól), akkor megszűnik az ingyenesség, azaz a folyamatos cserékkel kivezetik az ingyenességet. Így nem lesznek az idősebb autók indokolatlanul értékállóbbak. 2018-ban szeptemberig működött az első tulajnak ingyenes SC, de szerintem olyan nem volt, aki nem kapta volna meg, tehát ilyen autót már eleve nem lehet használtan ingyenes SC-rel venni