A Tesla harmincötször ennyi akkumulátort szeretne gyártani a jövőben

A villanyautók forradalmának kibontakozásával tisztán láthatjuk, hogy a rengeteg új modell és egyre nagyobb hatótávok miatt a világ akkumulátorgyártása jócskán lemaradt a kereslettel szemben. Több nagymúltú autógyártó is akkumulátorhiányban szenved, miközben a Teslát tökéletesen kiszolgálja az egészen korán felépített saját gyára, a Gigafactory.
Az amerikai elektromosautó-gyártó azonban nem elégszik meg a mostani 28 GWh-ás gyártási kapacitással – vagyis hogy évente 28 GWh-nyi akkumulátor kérszül el az üzemben -, hanem a jövőben jócskán megnövelnék az éves termelésüket. A jócskán pedig ezesetben hatalmas ugrást jelent.
A gyártó ugyanis elárulta, hogy a céljuk az 1 TWh-ás, azaz az 1000 GWh-ás termelés évente. Az elmúlt néhány hónapban el is kezdtek megállapodásokat kötni, és megvették a Maxwell Technologies-t, amellyel együtt a kezükbe került a cég által fejlesztett szilárdtest-akkumulátorok technológiája.
A szilárdtest-akkumulátorok a villanyautózás következő nagy áttörését jelenthetik, mivel egy ilyen cellákból álló akkumulátorcsomagnak akár kétszer akkora energiasűrűsége is lehet, mint a mostaniaknak. Egyszerűre fordítva, egy 100 kWh-ás Tesla-akkumulátor feleakkora is lehet, vagy a mostani méretet megtartva akár 200 kWh-t is kaphatunk. A technológia azért egyelőre még nem tart itt, hiszen a jelenleg használt lítium-ion cellák 246 Wh-kg sűrűségnél járnak, míg a szilárdtest-akkumulátorokból már 300 Wh/kg-ot tudnak kihozni.
Ehhez természetesen megfelelő mennyiségű nyersanyagra is szükség van, amivel kapcsolatban szintén ügyködött már a Tesla. Az amerikai autógyártó a hírek szerint Indonéziával tárgyal az ott kibányászott, vagy kibányászásra váró nikkel és kobalt felvásárlásával kapcsolatban.
Elon Musk és a Tesla elvileg a jövő év első negyedében tervez megtartani egy befektetői nyíltnapot, ahol az akkumulátorok és a hajtásláncok lesznek a középpontban. Itt már komplett tervekkel is előállhatnak, hogy hogyan képzelik el az 1 TWh-ás gyártási kapacitás elérését.
1 Like