A Tesla alkalmazásán keresztül követte az ellopott autóját egy férfi


#1

Kétféle ember szánhatja el magát egy Tesla ellopására. Az, aki egyáltalán nem ért a gyártó autóihoz, illetve az, aki már túlságosan sokat tud róluk. Aki ugyanis valamennyit is foglalkozott a Teslával, az nagyon jól tudhatja, hogy a tulajok az okostelefonjuk segítségével is képesek bemérni az autójuk pozícióját. Pontosan így történt nemrég Kaliforniában is, ahol egy lopott Model S az autópálya mentén merült le, a tulaj pedig könnyedén odairányította az üldöző rendőröket.

Egy hete ugyanis egy garázsból loptak el egy Teslát a kaliforniai Riverside-ban. A tulajdonos, amikor észlelte, hogy eltűnt az autója, azonnal értesítette a rendőröket, hogy jelenleg merre menekülnek a Teslájával. A rendőrök hamar üldözőbe vették a lopott autót, de a rövid városon belüli hajszát túl veszélyesnek ítélték, ezért inkább lemaradtak. A menekülés viszont egyértelműen nem tesz jót a Tesla hatótávjának, így a tolvaj ugyan kijutott a városból, de hamar az autópálya szélén találta magát, lemerült akkumulátorral. A rendőrök ezután őrizetbe vették a 30 éves elkövetőt.

A mobilalkalmazáson keresztül történő követés nem egyedi eset. Több lopott Teslát is kaptak már el ennek köszönhetően, egy férfi pedig egyszer nyaralás közben vette észre, hogy valaki használja az autóját. Mint később kiderült, a reptéri parkoló személyzete gondolta úgy, hogy tesz egy próbakört az elektromos autóval.

A fokozott biztonságnak köszönhetően tehát igen nehéz ellopni egy Teslát. Az USA-ban inkább az a véglet próbálkozik, akik nem értenek az autóhoz, ugyanis 115 lopott Tesla gyártmányú autóból 112-t sikerült megtalálnia a rendőrségnek.

Európában már nem éppen ugyanez a helyzet. Ugyan pontos számokat nem tudunk, de a tavalyi évben több olyan eltűnést is jelentettek, amelyeknél még az alkalmazáson keresztül sem volt követhető az autó. Ami még érdekesebb, hogy ezeknél a lopásoknál több esetben még a kulcsra sem volt szüksége a tolvajoknak. A módszerre azóta sem jöttek rá, azaz máig nem tudni, hogy hogyan tűnhetett el szőrén-szálán az a néhány európai Model S.