A Model Y már Musk „Földönkívüli csatahajójában” készül


#1

Még mielőtt a Tesla elkezdte volna felfuttatni a Model 3 gyártását, Elon Musk sokat beszélt a „gépekről, amelyek a gépeket gyártják”. A dél-afrikai származású üzletember a „mesteri tervének” második felvonásában vázolta fel a Tesla autógyártásáról szóló jövőképét, amelyben a gyárakban szinte csak robotok készítik az autókat.

Musk az első ilyen gyárat földönkívüli csatahajóként emlegette – a sci-fi-szerű kinézete és technológiája miatt –, és azt remélte, hogy a Model 3-at már így készíthetik. Mostanra kiderült, hogy ez egy túl optimista becslés volt. A technológia egyszerűen még nem tartott azon a szinten a Model 3 gyártásának felpörgetésének kezdetén, hogy Musk robotokra bízhasson minden feladatokat. Sokszor a legegyszerűbbeknél hasaltak el a robotok, mint egy csavar behajtása, de az autók körüli bonyolult manőverezés is meghaladta az akkori képességeiket.

Továbbá az automatizált folyamatban nem volt helye hibáknak, vagy váratlan eseményeknek, ugyanis a robotok erre nem voltak felkészülve. Az emberekkel szemben nem tudták kezelni az ilyen helyzeteket, ezért végül nem lehetett teljes mértékben robotokra bízni a gyártást.

A Model Y-nál viszont már más lehet a helyzet. A Tesla szintén egy nagy mennyiségben gyártott villanyautó bemutatására készül a jövő héten, és ezesetben már valósággá válhat a „földönkívüli csatahajó”. A gépesítés elemzői szerint is fejlődött annyit a technológia, hogy a Teslának van esélye véghez vinni a tervét. Legalábbis egy próbát mostanra biztosan megér a teljesen automatizált gyártósor.

Ennek megtervezésében nagy segítség lehet, hogy teljesen új terepen, a Gigafactory 1-ben indul be a Model Y gyártása. Mint azt sokan tudják, az amerikai gyártó az akkumulátoraival foglalkozik itt főként, és a legújabb villanyautójának első gyártósorát is szintén itt építik fel. A nulláról kezdve pedig most talán még közelebb jutnak Elon Musk álmához.