A kód neve: Raven

#1

Új, hatékonyabb motorokat kapnak a Model S-ek és Model X-ek

Az Electrek amerikai villanyautós szaklap megtudta, hogy a Model S és Model X motorjainak frissítésére készül a Tesla. Az említett modelleken az eddigi hírek szerint egyébként is változtatna idén a gyártó, amelynek keretein belül az új motorokon kívül a beltéren is finomítanának.


Az eladási számok alapján a Teslának éppen ideje felfrissítenie a két autót, hisz az idei év első negyedében gyengén szerepelt a kínálatuk luxusszedánja és SUV-je. Ez részben a Model 3 érkezésének is betudható, ami már valamivel fejlettebb hajtáslánccal érkezik, mint a korábbi modellek. A Teslának éppen emiatt szüksége lesz a szintlépésre.

Az Electrek a Teslához közel álló forrásai szerint a Model S és a Model X is állandó mágneses motort kap – ugyanolyat, mint amilyen a Model 3-ban is dolgozik. Ez valamivel hatékonyabb lesz, mint a mostani AC indukciós erőforrásuk, és a két drágább autójuk hajtásláncának hatékonysága 93%-ról akár 97%-ra is ugorhat.

A „Raven” (magyarul holló) kódnévre hallgató villanymotorokkal akár több tucatnyi kilométerrel is nőhet a Teslák hatótávja. A városi csúcsforgalomban lehet majd a leglátványosabb a különbség, hisz az állandó mágneses motorok itt teljesítenek sokkal jobban, mint a Tesla AC indukciósa.

Az egyelőre nem tiszta, hogy mikorra tervezi a váltást, ám az Electrek forrásai szerint ez „viszonylag hamar bekövetkezhet”. A beltér frissülését tavaly még az idei év második felére saccolták.